Startplaats Ronde van Vlaanderen verhuist naar Antwerpen

Startplaats Ronde van Vlaanderen verhuist naar Antwerpen

Het decor van de start van de Ronde van Vlaanderen verhuist alvast voor de komende vijf jaar van Brugge naar Antwerpen. Én voor het eerst sinds 2011 wordt ook de Muur van Geraardsbergen terug opgenomen in het parcours.

"Naast een rijke geschiedenis en pure nostalgie staat de Ronde van Vlaanderen in 2017 meer dan ooit voor innovatie en een zo intens mogelijke beleving. Van 1913 tot 1976 vertrok de Ronde in Gent, waarna de start van 1977 tot 1997 verhuisde naar het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Sinds 1998 mocht Brugge zich de thuishaven noemen van 'Vlaanderens Mooiste', maar na 19 prachtige jaren is het tijd voor een frisse wind. Slechts één van de drie grote Vlaamse steden ontbrak nog op de startlijst van het grootste sportevenement van het land: Antwerpen. Vanuit de ‘Koekenstad’ zullen een resem nieuwe steden en gemeenten zich mogen verblijden met een passage van de Ronde", klinkt het bij de organisatie.

Tot 2021 trekt de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen, en die stad is niet toevallig gekozen door organisator Flanders Classics. “Antwerpen is een stad met een nationale en internationale uitstraling die zich in België echt profileert als fietsstad, en bij uitbreiding als sportstad”, vertelt koersdirecteur Wim van Herreweghe. “Elk jaar trekken duizenden lopers naar Antwerpen voor de 10 Miles, vertrekt er jaarlijks de Scheldeprijs Schoten én was Antwerpen in 2015 al gastheer voor de Ronde van Frankrijk. In 2020 viert de stad bovendien dat het 100 jaar geleden de Olympische Spelen mocht organiseren. Antwerpen combineert een hippe uitstraling met een prachtig historisch kader, iets waar de Ronde van Vlaanderen zich volledig mee kan identificeren”, aldus Van Herreweghe. “De start op de Grote Markt leent er zich dan ook perfect toe om deze unieke combinatie in de spotlights te zetten."

Het nieuwe parcours

“Een gedetailleerde wegwijzer van het nieuwe parcours volgt na de zomer, maar uiteraard kunnen we al een tipje van de sluier oplichten”, geeft Wim Van Herreweghe mee. “Na de start in Antwerpen volgt een vlakke aanloop langs Herzele en Zottegem richting Oudenaarde voor een eerste passage over de Oude Kwaremont. Dan volgt een serie hellingen in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, terug van weggeweest sinds 2011."

Zo wordt de oude finale van de Ronde van Vlaanderen met aankomst in Meerbeke vanonder het stof gehaald. De renners passeren achtereenvolgens over de Leberg, de Berendries, Tenbosse alvorens het de beurt is aan de Muur Van Geraardsbergen.

“Met Antwerpen als nieuw toevluchtsoord voor de mooiste koers van Vlaanderen, kwam ook Geraardsbergen opnieuw in beeld voor een passage van de Ronde. De aanloopstrook leende er zich perfect toe om de Muur van Geraardsbergen toe te voegen aan het parcours”, aldus Van Herreweghe.


De Muur van Geraardsbergen

Als achtste helling, op minder dan 100 km van de aankomst, in het vernieuwde parcours moet de Muur van Geraardsbergen een eerste scherprechter worden in de titanenstrijd van de renners. Het wordt een strategische plaats die de renners ongetwijfeld met stip zullen aanduiden in hun strijdplan.

De laatste 75km blijven ongewijzigd tegenover vorig jaar. De finale zal dus opnieuw bestaan uit Oude Kwaremont (2e maal), Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en een laatste keer het duo Oude Kwaremont en Paterberg.

“Deze eindzone zorgde tijdens de voorbije edities telkens voor een razend spannende finale. Een finale die na vijf jaar op veel bijval kon rekenen bij renners en publiek en die steeds bekender werd. Deze herkenbaarheid wilde de organisatie van de Ronde behouden”, verduidelijkt Wim Van Herreweghe. De Minderbroederstraat in Oudenaarde zal dan ook opnieuw dienst doen als de perfecte aankomstzone, waarna er in het centrum van Oudenaarde zoals elk jaar een waar volksfeest zal plaatsvinden na de huldiging van de nieuwe winnaar."

Totaalpakket

“Er werd de voorbije jaren door iedereen binnen het team van Flanders Classics hard gewerkt aan een terugkeer van de Muur in het parcours”, besluit Wim Van Herreweghe. “Dit vernieuwde parcours is een totaalpakket en brengt al het beste van meer dan 100 jaar Ronde van Vlaanderen samen in één monumentale koers. Met Antwerpen hebben we gekozen voor een nieuwe wind, de Muur, die zo geliefd wordt bij renners en publiek, is terug van weggeweest en de finale die de voorbije jaren zo geprezen werd, blijft behouden."

West-Vlaanderen treurt

Of de West-Vlaming blij is met deze nieuwe startplaats, we betwijfelen het. Johan Museeuw is, om het zacht uit te drukken, alvast ontgoocheld. "Ik weet ook wel dat Antwerpen een mooie stad is, vele malen groter dan Brugge zelfs, maar het is toch iets anders. De ziél van de Ronde ligt niet in Antwerpen, wel in Brugge en bij uitbreiding in heel West-Vlaanderen. Het traditionele eerbetoon aan een ex-winnaar door in zijn dorp te passeren, dat is nu ook verleden tijd. Want waar wonen de Briek Schottes, de Rogers Decocks, de Michel Pollentiers, de Eric Lemans en de Stijn Devolders? Juist, in West-Vlaanderen: geen enkele regio heeft zoveel grote kampioenen gebaard in de Ronde.", geeft de West-Vlaming en drievoudig winnaar van Vlaanderens Mooiste op hln.be terecht mee.

Het terug inlassen van de Muur wordt alvast wel door iedereen positief onthaald.

Bron: Ronde Van Vlaanderen / Foto's©Sportgazet.be






Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031