WK wegrit 2021 - Op maat van de flandrien

WK wegrit 2021 - Op maat van de flandrien

Na de voorstelling gisteren van de tijdritten tussen Knokke-Heist en Brugge, presenteerde de organisatie van de 2021 UCI Road World Championships vandaag het parcours van de ritten in lijn. Die lopen van Antwerpen naar Leuven, waar ze na geaccidenteerde lussen door de stad en richting Overijse hun beslag krijgen op de Geldenaaksevest in Leuven.

De 100e verjaardag van het WK wielrennen wordt in 2021 gevierd van 18 tot 26 september en begint met de tijdritten van Knokke-Heist naar Brugge. Een echt tijdritparcours voor specialisten, zoals gisteren al uitgebreid werd voorgesteld. Vanaf vrijdag 24 september staan de wegritten op het programma.

Daar vindt het internationale peloton het echte “Flandrien”-gevoel, met enkele korte steile hellingen en onze internationaal gekende kasseien. De elite mannen, vrouwen en de U23 starten in het centrum van Antwerpen en komen aan op de Geldenaaksevest in Leuven. De junioren mannen en vrouwen zullen hun wedstrijd volledig afleggen op de lokale lussen in en rond Leuven. Met Antwerpen en Leuven als gaststeden van het WK 2021, staan er - na Brugge de dagen voordien - ook weer twee echte historische Vlaamse kunststeden in de schijnwerpers.

Op de Antwerpse Grote Markt, in de schaduw van de kathedraal, beginnen de mannen elite, vrouwen elite en de mannen U23 aan hun WK. De eerste kilometers leiden hen langs tal van iconische gebouwen die de Scheldestad rijk is: het MAS, het Havengebouw, het Centraal Station,... Via de Bolivartunnel, onder het Justitiepaleis, verlaten ze de stad en gaat het snel zuidwaarts.

Lokaal circuit en Flandrien-lus

Na een passage door nog een andere kunststad, Mechelen, rijdt het peloton in het officiële WK-dorp Keerbergen de provincie Vlaams-Brabant binnen. Leuven is dan vlakbij en het lokale circuit van 15,5km wordt al een eerste keer aangedaan. Die lus doorkruist de binnenstad (langs o.m. Bondgenotenlaan, Stadhuis, Kruidtuin) en neemt enkele nijdige klimmetjes mee, waaronder Keizersberg, de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg.

Dan trekt de karavaan de zogenaamde “Flandrien”-lus op en gaat het naar Huldenberg, Overijse en officieel WK-dorp Tervuren. Die grotere lus in de Druivenstreek leggen de mannen elite zelfs twee keer af en zal het hardst in de kuiten kruipen. Op het hellingenmenu: de Smeysberg, de Moskesstraat, de S-bocht van Overijse - Taeymansstraat, de Bekestraat, de Veeweidestraat en opnieuw de Smeysberg. De steile kasseihelling Moskesstraat wordt volgens kenners dé scherprechter van het WK 2021.

In Leuven wacht nog een aantal keer de lokale lus met uiteindelijk de finish op de Geldenaaksevest, ter hoogte van de Sportoase, die ook nog eens licht oploopt. O.a. ex-wereldkampioenen Eddy Merckx en Johan Museeuw onthulden zaterdag de aankomstlijn van het WK 2021. Het staat nu al in de sterren geschreven dat een klassieke renner en renster hier het meeste aanspraak kan maken op de fel begeerde regenboogtrui.

Bondscoach Rik Verbrugghe van Belgian Cycling heeft de finale van de wegrit al grondig verkend: “Dit is een typisch Vlaams parcours met kasseien en explosieve hellingen en een uitdagend lokaal circuit in de Leuvense binnenstad. Dit stelt me in staat om een brede Belgische kern op te stellen. Dit parcours moet mannen als Van Aert, Van Avermaet, Naesen en Stuyven perfect liggen. Maar ook voor onze vrouwenploeg biedt een dergelijk parcours mogelijkheden; dan denk ik vooral aan een Lotte Kopecky of Jolien D’Hoore. Het WK2021 zal voor veel Belgische renners en rensters het hoofddoel worden.”

David Lappartient, voorzitter van de UCI: “De 2021 UCI Road World Championships kondigen zich aan als een historisch moment. We vieren de 100e verjaardag van het grootste wielerevenement van het jaar en doen dat in Vlaanderen en België, één van de plekken waar de wieg van onze sport staat. De parcoursen die zijn voorgesteld bevestigen dat deze editie van het WK wielrennen uitzonderlijk belooft te worden.”

Op en rond het parcours zal de fanbeleving centraal staan, met meerdere fanzones die alle comfort zullen bieden aan de supporters uit binnen- en buitenland. De centrale fanzone, waar ook de podiumceremonie zal plaatsvinden, wordt geïnstalleerd op het Ladeuzeplein in Leuven. - Bekijk alles hier -


De prominenten aan het woord

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen: “Wie wielrennen zegt, zegt Vlaanderen. Als rasechte wielerstad hebben we natuurlijk wel wat ervaring met de koers. Denk maar aan de Ronde van Vlaanderen, die hier nu al enkele jaren onder een massale publieke belangstelling vertrekt. Of de Tour de France, die we op 6 juli 2015 mochten ontvangen en waar we het mooie startdecor waren voor de derde rit. Uiteraard kijken we in Antwerpen, dat zich in 2020 100 jaar olympische stad mag noemen, dan ook reikhalzend uit om volgend jaar de vertrekplaats te zijn van het WK Wielrennen, dat in 2021 zijn 100ste verjaardag viert. Nog zo’n topkoers met heel wat geschiedenis! De strijd om de regenboogtrui barst los in Antwerpen en als stad gaan we er alles aan doen om renners en toeschouwers met open armen te ontvangen er een onvergetelijk wielerfeest van te maken.”

“Het is de ambitie van Leuven om de Europese sportstad 2021 te worden. Het ontvangen van het UCI wereldkampioenschap zal de stad een enorme boost geven en Leuven naar een nog hoger niveau tillen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Vlaanderen is Koers en Koers is Leuven. Onze stad heeft alle ingrediënten om voor een fantastische apotheose te zorgen. Wij hebben hellingen, kasseien en de beste fans ter wereld. Wij zijn dan ook bijzonder trots om de 2021 UCI Road World Championships te ontvangen en getuige te zijn van de geboorte van de nieuwe kampioenen van morgen en een eerbetoon te brengen aan de wielerhelden van vandaag”.

Uithangbord

Het WK Wielrennen is uiteraard de ideale gelegenheid voor Vlaamse en Belgische renners om zich voor eigen publiek te tonen en voor de wielerfans om quasi voor de eigen deur te kunnen genieten van één van de grootste sportevenementen ter wereld. Maar ook economisch en maatschappelijk zijn de voordelen niet te onderschatten. Het WK moet Vlaanderen een boost geven op het vlak van recreatief en functioneel fietsen (naar werk en school), duurzaamheid en sociale cohesie.

Vlaams Minister van Sport Ben Weyts: “Voor het 100-jarige bestaan van het WK komt de koers naar huis, naar Vlaanderen. We gaan ervoor zorgen dat niemand dat zal vergeten. Het wordt een hoogmis van een week lang. We gaan de wereld laten zien dat Vlaanderen de bakermat is van de koers.”

De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met de deelnemende steden en met de provincie Vlaams-Brabant om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Ook voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant is het WK 2021 een uitgelezen kans om zich met haar toeristische regio’s – Hageland en Groene Gordel – nationaal en internationaal te profileren. Het is een structurele ondersteuning van de toeristische sector die zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis. “De bezoekersstromen zullen helpen opnieuw aan te sluiten bij de opwaartse trend in Vlaams-Brabantse verblijfscijfers van voor de crisis,” aldus gedeputeerde voor toerisme, Monique Swinnen.

Programma 2021 UCI Road World Championships – Wegritten

 

DONDERDAG 23 SEPTEMBER 2021

Officiële trainingen wegritten

UCI Congres - Leuven

 

VRIJDAG 24 SEPTEMBER 2021

Junioren Vrouwen: Wegrit Leuven

U23 Mannen: Wegrit Antwerpen – Leuven

 

ZATERDAG 25 SEPTEMBER 2021

Junioren Mannen: Wegrit Leuven

Elite Vrouwen: Wegrit Antwerpen - Leuven

Gala, 100ste verjaardag van UCI Road World Championships - Leuven

 

ZONDAG 26 SEPTEMBER 2021

Elite Mannen: Wegrit Antwerpen - Leuven

Slotevenement

 

Ann Schevenels, gedeputeerde voor evenementenbeleid, vult aan: “Er wordt nauw samengewerkt met de gemeenten op het parcours. Het wordt een project dat van onderuit gedragen is.” Het provinciebestuur mikt ook op langetermijneffecten. Naast het Sven Nys Cycling Center, de Sven Nys-, Brabantse Pijl- en Eddy Merckx-cyclingroutes én de virtuele fietsuitdagingen, is het WK een nieuwe bouwsteen in het ontwikkelen van een hoogstaand aanbod voor de sportieve toerist.

Vrijwilligers en medewerkers gezocht

Om dit mondiaal wielerevenement te kunnen organiseren is de organisatie op zoek naar méér dan 2000 geëngageerde en enthousiaste vrijwilligers per dag, 9 dagen lang. Hiervoor wordt in eerste instantie gekeken naar lokale mensen, verenigingen en (sport-)clubs die hun steentje willen bijdragen aan de organisatie van het WK in diverse functies: chauffeur, seingever, service team, administratieve ondersteuning, enz… Kandidaat-vrijwilligers (incl. clubs en verenigingen) kunnen zich aanmelden via de website van het WK


Bron en credits Flanders 2021

 

 





Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930