Het spoor van de prof - Ronde van Vlaanderen

Het spoor van de prof - Ronde van Vlaanderen

Zelf voelen en ervaren wat de profs meemaken die de Ronde rijden, dat is morgen voor 16.000 enthousiaste fietsers de inzet tijdens We Ride Flanders, de toertocht over het parcours van de Ronde. Een kleine helft ervan start net als het profpeloton in Antwerpen.

“We Ride Flanders”, de Ronde van Vlaanderen Cyclo, is na 25 edities uitgegroeid tot een internationaal fietsevenement. Afzien op de nijdige hellingen en kasseistroken, genieten van de pittoreske, kronkelende wegen door het Vlaamse land en meegedreven worden door de niet te evenaren ambiance, dat blijkt de aantrekkingskracht voor wie van de fiets houdt, waar ook ter wereld. De wereldwijde interesse voor de koers in Vlaanderen weerspiegelt zich in het deelnemersveld met maar liefst 56 nationaliteiten voor deze 26ste editie.

Antwerpen als nieuwe startplaats

Twee nieuwigheden dit jaar: een extra en vierde afstand van 200km en, net als de koers op zondag, de start in Antwerpen voor wie één van de langste afstanden kiest. Met die vierde afstand vindt elke deelnemer een parcours op zijn maat en kan wie wil in Antwerpen starten zonder de volledige 237km te moeten afleggen.

Nochtans blijft die volledige afstand die ook de profs afleggen in de lift zitten: dit jaar wagen er zich 5431 moedigen aan, inclusief de aanloop door het Waasland en 16 hellingen met de iconische Muur van Geraardsbergen, Oude Kwaremont, Paterberg en Koppenberg. De nieuwe afstand van 200km lokt 1186 deelnemers. De 6617 deelnemers die er in Antwerpen aan beginnen, krijgen meteen de unieke kans om door de Waaslandtunnel te fietsen; op alle andere dagen verboden terrein voor de fiets.

De populairste afstand blijft de 141km: 7539 deelnemers kiezen voor de trip die vanuit Oudenaarde quasi onmiddellijk de heuvelzone induikt. 1844 fietsers ten slotte rijden de kortste afstand (74km). Zoals steeds kan de finalelus maar één keer gereden worden, maar voor het overige leunt het parcours van de diverse afstanden heel nauw aan bij dat van de profs met bijna alle hellingen en kasseistroken van ‘s zondags. Ook de officiële finish ligt voor iedereen op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. Enkele kilometers verderop, in het aankomstdorp aan de Qubus, kunnen de deelnemers bekomen van de inspanningen en verhalen uitwisselen.

Veiligheid en comfort

16.000 fietsers quasi tegelijk op de openbare weg, dat vergt afspraken en discipline. Veiligheid, comfort en respect zijn de kernwoorden bij de organisatie en de provincie Oost-Vlaanderen, die daar opnieuw een convenant over afsloten en tal van voorzieningen treffen: 385 seingevers, 5,5 km nadar, 30 mobiele stewards, 600 stewards en medewerkers, 150 waarschuwings- en aankondigingsborden, technische hulpverlening (via vaste en mobiele posten) en gratis fietsverlichting voor elke deelnemer. Verder ook 7 hulpposten van het Rode Kruis en 160 agenten van de lokale en federale politie.

Zowel aan de Waaslandtunnel als aan de voet van de Koppenberg, Oude Kwaremont en in Brakel wordt via een sluizensyteem gecontroleerd of de renners zijn ingeschreven. Deze controles en de begrenzing van het maximumaantal deelnemers hebben de voorbije jaren hun nut bewezen, er rijden steeds minder mensen zonder startbewijs rond. Dat zorgt voor minder overlast en een betere communicatie met al wie op de weg is.

Met de 'We care about cycling' sensibiliseringscampagne vraagt de organisatie aan elke deelnemer expliciet om de wegcode (gebruik de fietspaden, negeer geen rode lichten), het milieu en de omgeving (er staan 250 vuilbakken en 170 toiletten langs het parcours) te respecteren en hoffelijk te zijn, ook tegenover andere weggebruikers en mensen op het parcours

Overal te volgen

Via de eigen kanalen van We Ride Flanders kan je alles en iedereen op de voet volgen. Op de ‘My Page’-module op de website kan iedereen live kijken wie wanneer op dertien locaties passeert en nadien videobeelden van de doortochten op acht hellingen bekijken. Het volstaat het startnummer of de familienaam te kennen van degene die je wil volgen. En er zijn de hele dag door updates, reacties, foto’s, aanmoedigingen,... op de website, de Facebook- en Twitterpagina.

www.werideflanders.com

Foto © Sportgazet.be / Tekstbron: Golazo





Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031